Önskar du hyra ut i 2:a hand? Anmäl detta hos SBC enligt rutinen du kommer åt via länken nedan

Rutin anmälan andrahandsuthyrning

Den 21e april beslutade styrelsen att fr.o.m. 1 september 2023 ta ut en avgift för andrahandsuthyrning i enlighet med föreningens stadgar §9. Storleken på avgiften är 10% av ett prisbasbelopp (f.n. 52 300) per år. Idag 5230:-/år. Avgiften kommer att påföras månadsavin i samband med godkännande av tidsbestämd andrahandsuthyrning.

Informativa länkar om andrahandsuthyrning
Hyresgästföreningen
Hyresnämden - skälig hyra
Hyresnämnden - hyra ut bostadsrätt i 2:a han

Felanmälan

Gör felanmälan hos JENSEN

tel: 08-560 502 19, ange namn och adress vid anmälan.

Vår tekniska förvaltare JENSEN sköter allt underhåll och reparationer av det som är föreningens ansvar. De ombesörjer att tvättstugor och dörrar fungerar, utför snöröjning, byter namnskyltar på dörrar och informationstavlor, m.m.
Om något, utanför din lägenhet (t.ex. lysen, trapphus, fönster, portar, grindar, vatten, värme, avlopp, m.m.) inte fungerar kontaktar du JENSEN. Felanmälan kan göras av alla boende i föreningen.

Det är många som önskar renovera sina boenden. Kolla vilka regler som gäller längst ned på sidan

Grannsamverkan på Ekehjelmstorget

Föreningen ingår sedan en tid tillbaka i ett nätverk för Grannsamverkan i vårt område och du kan ladda ner det senaste nyhetsbrevet här nedan. Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar och hjälps åt för att förhindra brott i området genom att anmäla problem med portar, grindar eller skador på annat sätt till HSB så att det omgående blir åtgärdat.

Uppmärksammar ni att brott pågår eller att det finns misstanke om brott ringer ni Polisen 114 14 och rapporterar er iakttagelse.

 

Gå med i gårdsgruppen ?

Vi har en fin, lummig innergård (eller två) mitt på centrala Södermalm. Gårdsgruppen har gjort ett jättefint jobb med gårdarna och vill fortsätta med det. Nu söker gruppen fler medlemmar med trädgårdsintresse. De brukar ha några möten per år där de planerar vad föreningen ska göra med gårdarna. De anordnar en höst- och en vårfixardag samt ibland kräftskivor.
Med i gruppen är Hanna Börjesson Mulugeta, Anita Wester och Mia Wendel men det finns utrymme för och behövs flera personer till. Anmäl ditt intresse till Hanna för att medverka i gårdsgruppen till hasamubo@gmail.com

Ansvariga för Föreningslokalen och Gästlägenheten!

Fia Nilsson i vår förening tar hand om bokningar till föreningslokalen och Anna Forsström ansvarar för gästlägenheten.

Läs mer om hur du bokar under menyn "VÅRA LOKALER" ovan.

 
Trångt i cykelförråden !

Föreningen har ett fantastiskt läge för att med cykel förflytta sig i stan. Det märks att många tycker det och det är trångt i såväl cykelrum som på gården. Vi vill uppmana alla som inte använder sina cyklar så mycket att ställa dem i cykelförråd och inte på gården. Det förråd som är rymligast är det som ligger bakom föreningslokalen. Det är ett utmärkt förråd för de cyklar som inte används dagligen.

Husen

Fastigheten består av två hus, det ena omfattar Ekehjelmstorget 2-8 och det andra Ekehjelmstorget 12. Fastigheten rymmer sammanlagt 109 lägenheter, med följande fördelning

1 r.o.k. 3 st
2 r.o.k. 49 st
3 r.o.k. 17 st
4 r.o.k. 29 st
5 r.o.k. 11 st

I fastigheten finns även några externa hyresgäster, bland annat Hemköps-butiken Fatburen och förskolan Björngården som drivs av Academedia.

Numrering

Din lägenhet har två olika lägenhetsnummer.

Inom föreningen använder vi ett 3-siffrigt nummer från 114 till 222. Numret skall stå i ditt köpekontrakt och på din ytterdörr, bl.a. Det är också detta nummer som står på din tvättstugenyckel.

Skatteverket och lantmäteriet har dessutom bestämt att varje lägenhet skall kompletteras med ett fyrsiffrigt lägenhetsnummer. De två första siffrorna anger vilket våningsplan bostaden ligger på. Entréplanet sätts till 10. Även om ett våningsplan skulle ligga en halvtrappa upp från entrén, räknas det som entréplan. Våningsplan ovanför entréplanet numreras 11, 12 etc. och nedanför 09, 08 etc. De två sista siffrorna anger bostadens placering inom våningsplanet. När man kommer upp till ett våningsplan, till exempel 11, börjar numreringen med 1101 vid den bostad som ligger till vänster om trappan och fortsätter medsols.

Varför detta extra nummer? Numret skall användas tillsammans med adressen istället för t.ex antal trappor.


Exempel: Ekehjelmstorget 4, 2 tr blir istället Ekehjelmstorget 4, 1201 där 12 betyder 2 trappor och 01 första dörren till vänster när man kommer uppför trappan.

Portarnas tider

Grind 2
olåst 7.00-19.00
Kod 19.00-22.00
Låsbricka 19.00-7.00

Grind 12
Låst alltid
Kod 7.00-22.00
Låsbricka alltid

Port 2-12
kod 7.00-22.00
Låsbricka alltid

Port Swedenborgsgatan 17
Låsbricka alltid

Port Fatbursgatan 4
Låsbricka alltid


Renovering

För ingrepp i väggar, VVS och tätskikt anlitar föreningen en byggkontrollant som övervakar arbetet och ser till att allt går rätt till enligt given byggstandard.

För att undvika onödiga och kostsamma fel och brister vid renoveringar i kök och badrum där hantverkare, behöriga och obehöriga, har bråttom och utför slarvjobb till skada för medlem och förening ska dessa punkter alltid följas;

1. Informera styrelsen! Vi måste inte godkänna allt men vi måste veta när ni vill göra ingrepp i delar av fastigheten som inte tillhör lägenheten (betongväggar, golv under ytskikt, vatten- och avloppsledningar, radiatorer, ventilation mm) Om ni tänker renovera, var ute i god tid! Skicka in din anmälan till info@ekehjelmstorget.se eller lägg den till postlådan i port 4. OBS! Glöm inte att bifoga ritningar och annan dokumentation från er byggentreprenör.

2. Informera grannarna! Sätt upp en lapp i trappuppgången där ni skriver hur lång tid arbetet kommer att ta och vem man kan vända sig till om man blir störd.

3. Minimera störningen! Arbete får endast ske helgfri Måndag - Fredag på dagtid 8-17. Byggnadsmaterial måste genast forslas bort, det får inte läggas i soprummet.

4. Hantverkarna fixar inte allt under tiden ni tar en semestervecka på Kanarieöarna. Ni måste finnas tillgängliga!

5. Kolla att hantverkaren är certifierad för jobbet (el, våtrum, vvs etc) MEN tänk också på att en certifiering tyvärr inte är något bevis på att vederbörande är skicklig, snabb eller har förmågan att planera.

6. Informera hantverkaren om vårt brandskydd. 

7. Kolla referenser, googla på nätet, kolla firman med hjälp av organisationsnummer mm. Det finns många tips, råd och checklistor på nätet, här är en rolig och tänkvärd checklista.

Slutligen, läs föreningens stadgar och ordningsregler, där det står lite mer om vad man ska tänka på vid renovering.

Gör rätt från början så kan onödiga utgifter undvikas.

Klicka för att anmäla renoveringsarbete!Lås & Nycklar

Elektroniska nycklar och portnycklar hanteras av föreningen. Nycklarna till din egen dörr är den boendes ansvar och hantering. Elektroniska nycklar ("taggar") nollställs av föreningen vid flytt och måste aktiveras på nytt genom att kvitteras ut. Förlorad nyckel eller tag anmäls till föreningens kontaktperson nedan.

Lägg upphittade nycklar i Brf:ens brevlåda som finns i uppgång 4. I bästa fall kan styrelsen identifiera vem de tillhör.

För nya nycklar till port och tvättstuga vänder du dig till föreningens kontaktperson nedan. Han informerar då vår låssmed Låsmakarna på Högbergsgatan 85 om vilken nyckel som ska tillverkas. Därefter hämtar man den själv. Priset är 310 kr.

OBS ! Skriv gärna upp den 8-siffriga B-koden på dina nycklar (eller fotografera den) så blir det enklare att spärra en förlorad nyckel direkt.


I samtliga ärenden som rör nycklar och taggar vänder du dig till Jan Celarek , jancel@ekehjelmstorget.se.